Pages

RESEPI SPAGETI YANG RINGKAS DAN CEPAT

3 hari lepas, encik suami request nak makan spageti..nak bawak bekal g kerja sebab kantin opis tak operasi sempena raya haji..

"dah kalau gitu bawak la banyak sikit..kawan-kawan pun boleh makan sama" cadangan saya..

Sambil sengih encik suami jawab "memang niat di hati macam tu sebab diorang pun mengidam nak makan spageti kita..kawan-kawan abang cakap, kalo spageti..tak leh lawan ngan spageti Keri.."

Wahhhh..tiba-tiba rasa macam pro plak..(perasan btol!)..keh keh keh..

Haa..ni yang rasa nak share resepi Spageti Keri ni..hahaha..
Suka-suka hati letak nama..tak pe lah..dah depa duk sebut-sebut panggilan cenggitu kan..
Alaa..nama tak penting..yang penting rasa tu..hik hik hik

Ok..let's start..


Bahan - BAHAN YANG DIGUNAKAN :

  • 1 bungkus Spageti - jenama ape-ape pun boleh..

                                               



  • 3 tin sos spageti tomato 

                           

  • 1 paket daging cincang/kisar

                  

  • Sedikit Oregano 

                    

  • 6 ulas bawang putih (potong halus)
                       



CARA-CARANYA :

    Untuk spageti :
  1. Rebus air dalam periuk dan masukkan spageti..letak sikit minyak tau dalam air supaya spageti tu tak melekat antara satu sama lain nanti.
     Untuk sos spageti :
  1. Tumis bawang putih yang dah dipotong sehingga naik bau dan kekuningan.
  2. Masukkan Sos spageti Tomato dan gaul-gaul kejap
  3. Masukkan daging cincang / kisar. Kacau hingga sebati sampai mendidih.                 (Jika sos terlalu pekat boleh tambahkan sedikit air)
  4. Taburkan sedikit serbuk oregano dalam kuah spageti dan gaul-gaul kan supaya sebati.
  5. Siap untuk di hidang
Kreativiti korang : boleh je nak tambah potongan bebola daging/ bebola ayam/ hirisan                                        cendawan dalam sos spageti.




SELAMAT MENCUBA..!!

Bagi korang yang mementingkan kebersihan ruang dapur kesayangan supaya sentiasa bersih berkilat selepas memasak akibat percikan minyak / bahan tumis / tumpahan kuah, cuba cara ni.


No comments:

Post a Comment